Fri-TIDS universitetsstuderende?

14610646_10210702840634200_1784191678_n(Foto: Privat, 2016)

Det er lørdag nat. Jeg har siddet i en bil i efterhånden 8 timer. Vågner med et sæt. Vi er næsten ved Moholt studentby. Vi har været væk fra torsdag eftermiddag af. Hjemvendt fra det sydlige Norge, hvor jeg og en gruppe andre udvekslingsstuderende har vandret og fået indblik i “lidt” af hvad Norges natur har og byde på. Jeg var helt høj, da jeg kom hjem!! Kombinationen af at bruge sin krop, være i den overdådige natur og komme væk fra storbyen var hel fantastisk… Naturen kan næsten have en healende effekt på mennesker, især for mig. Oplevelsen af tid er anderledes. Det kan føles som om tiden står stille eller den bliver strukket ud. Ingen forstyrrelser. Man tager tingene som de kommer. Ren og sker dyrkelse af nuet. Det er frihed til at flygte fra byens støj, fra travlhed, skemaer, rutiner og lange to-do lister.

En universitetshverdag er præget af et lille antal undervisningstimer, meget læsning, fritidsinteresser, job, socialt liv, og hvad du ellers ikke kan sige nej til. For de fleste skal der være tid til det hele, og det er ‘næsten’ helt op til dig selv, hvordan du vil organisere din tid.  Som student på uni er du selv ansvarligt for at lære noget og dermed også ansvarlig for, hvordan du vil  prioritere dine gøremål og tid i løbet af en dag, uge, et semester osv. Spørgsmål som: hvor lang tid skal man bruge på at læse? Hvornår skal jeg læse? Hvornår skal jeg sove, spise, feste osv. er noget der hele tiden bliver taget op til revision.

Susie Scott mener man som studerende i større grad har mulighed for, at udfordre den konventionelle tidsopfattelse f.eks. ved at bryde med den ellers inkorporerede arbejdsuge i den vestlige verden mandag til fredag fra 8-4. Dette skyldes færre obligatoriske ting på specifikke tidspunkter.

Jeg havde stor optur over at vi tog afsted på hiking tur en torsdag eftermiddag. Hey! heeeey! Jamen så er der da lige forlænget weekend til mig! Det var da ”smart” tænkt, og vi indså også, at det var et ekstra smart træk, da vi ankom til Skåla hiken, og vi næsten havde al naturen og hiken for os selv! Vejret var sindssyg godt, og det kunne ikke blive bedre…

img_1841(Foto: Privat, 2016)

Giddens har også et par anskuelser om tid og tid og ansvar i en senmoderne kontekst. Det her med, at vi i højere grad selv har mulighed for at bestemme over vores tid, og at det kan for mange føles som en god ting, hvilket det i denne kontekst helt sikkert gjorde for mig, da man i højere grad føler man er herre i eget liv. MEN MEN MEN!… på den anden side kan det også blive en uoverskuelig opgave det med at råde over tiden. Lur mig om ikke alle må kende til følelsen af, at der ikke er nok timer i døgnet….Det er vidst ikke kun studerende der kan skrive under på det udsagn. For samfundet i dag stiller større krav til, hvad der kan og skal gøres, og på meget kortere tid. Især for den unge generation. Det er noget vi har fået ind med modersmælken. Tid er noget værdifuldt, dyrebart og som min gamle danselærer så direkte sagde det: ”tid er penge!”. Det hænger sammen med udviklingen i samfundet som f.eks. kan eksemplificeres med Giddens analyse om moderniteten. Her nævner han blandt andet udviklingen i ‘adskillelse af tid og rum’ som er en del af globaliseringsprocessen. Globaliseringen muliggør at kunne kommunikere med flere på samme tid og på tværs af grænser langt væk fra en selv. Det gør igen, at folk omkring en og institutioner i samfundet stiller øgede krav til, hvor meget vi skal nå. DERFOR er det også specielt dejligt at komme på sådan en hiking tur, hvor man ikke skal forholde sig disse forventninger for en stund.

Og derfor kort tilbage lidt stemning fra hiking turen… (flot ikke?…misundelig?)

img_1836(Foto: Privat, 2016)

Vi og den gruppe af studerende jeg var med havde lavet en ”raw” plan over, hvad vi skulle se, og hvordan vi skulle planlægge turen inden vi drog af sted. Det var næsten en betingelse for at kunne tage af sted, da vi ikke havde mange dage at gøre godt med. Det skaber samtidig også en tryghed i hverdagen at have et skema, en plan. På den måde var turen et afbræk og “flugt” fra hverdagens tid, som de fleste kan have brug for. Fra en undersøgelse foretaget af Taylor og Cohen belyser de forskellige måder og muligheder at “flygte” fra hverdagen på. Det er steder, hvor man kan få lov til at opleve en anden form for bevidsthed. Samtidig siger de, at alle disse pauser, stadig er inden for hverdagslivets strukturer i samfundet og socialt:  ”Jeg tager afsted torsdag eftermiddag og noget af weekenden, hvor jeg har færrest timer jeg går glip af. Jeg kan komme hjem søndag, så jeg har tid til at læse…. pyha, ja så skal jeg nok nå det hele”.  Dette er vidst et meget godt eksempel på, hvor meget jeg egentlig er afhængig af min ellers så knappe tid og pressede skema. Det er lige præcis sådan noget der gør jeg reproducerer den tidsramme som afspejles i samfundet, selvom jeg godt kunne have følelsen af at jeg egentlig brød med den. Det giver jo lidt stof til eftertanke.

Litteratur

Scott, S. (2009). Making Sense of Everyday Life. Cambridge: Polity Press

Kaspersen, L. B. (2001). Anthony Giddens – introduktion til en samfundsteoretiker. (2. Reviderede udg.). København: Hans Reitzels Forlag

One thought on “Fri-TIDS universitetsstuderende?

  1. Åh. Digger hvordan du skriver. Jeg leser liksom teksten uten å tenke på at den i det hele tatt har sosiologisk teori i seg. Du bare slenger det diskret inn der det passer seg. Det føles så flytende og mildt. Det føles ut som du har sosiologi i blodet! Ting er sånn, fordi teorien sier slik, derfor…. Veldig bra! ÅH, beklager men blir bare så utrolig begeistret for mennesker som klarer å skrive teoretisk relevant som ikke føles kjedelig eller påtrengende. Klarer ikke sette ord på det, men du “bare har det”. If you catch my drift.

    Du har helt rett i at selv om vi som studenter “har rom” til å flytte litt i timeplanen, så har vi et veldig presset skjema! Det er ikke det at ting absolutt må gjøres til en bestemt tid, men at det er så mye som bare MÅ gjøres og man må sette i orden. Ja, jeg gjør egentlig ikke noe torsdag klokka 12, men jeg “må” likevel gjøre noe. Jeg har ikke fri. Jeg må enten studere, vaske, jobbe eller i møte. Stress. Nei nå fikk jeg lyst til å dra på fjelltur.

    Cheers!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s