Alkohol: Sosialt glidemiddel

 

I-hate-when-people-say-you-don-t-need-alcohol-to-h.jpg

(Foto: Boldomatic, 2015)

“Æ våkna her i morrest, med sandpapir i munn. Kuppelhaug og magasjau, det vil nok var ei stund”

Vi har alle vært der. Morgenen etter en heftig natt på byen, du våkner (forhåpentligvis) i din egen seng, du kjenner hodepinen presse på og halsen føles ut som om du har svelget 10 kilo sand fra Sahara.

I går va det et hiva lag med mytji godt i koppen”

Vi skulle jo bare ta noen pils, right? What happened there, liksom.

Drikking bringer og knytter individer sammen. I flere sammenhenger forventes det at det skal serveres og drikkes alkohol. “Skåle” i bryllup osv. Susie Scott mener at vi drikker ikke fordi vi er tørste, men fordi vi befinner oss i situasjoner som krever det. Alkohol er for mange en sentral del av den sosiale hverdag. Da kanskje spesielt for oss studenter, særlig de ferske og nye som må gjennom fadderukene som legger opp til høy promille og sosial deltagelse.

Mange føler et drikkepress under fadderuka. Alkohol har blitt en naturlig del av uka hvor nye studenter møtes, vennskap stiftes og nettverk opprettes. Selv om fadderne presiserer at det ikke er noe drikkepress, så føler man at man ikke har noe annet valg enn å svelge unna, når dere sitter i en ring hvor en svær flaske med Smirnoff vodka blir sendt rundt. For fadderuka er viktig for å stifte bekjentskaper og bli integrert i fellesskapet. Og du vil vel ikke være den på festen som sier nei til alkohol? Istedenfor å unngå en klein oppforklaring, så tar man heller bare en sluk av flaska. “Det er ikke drikkepress”, sa de til min faddergruppe for to år siden. Samtidig som de arrangerte den ene festen etter den andre, hvor de fleste av oss drakk som om livet sto på spill og spøy for den store gullmedalje. Det var ikke bare én gang jeg våknet med hodet halveis ned i do og med minimal hukommelse. Men det var jo verdt det, right?

Æ sitt her på skåla, og lure på om æ ska ring, for å hør om han Ola, kanskje huske nån ting…”

Og er du så heldig at du klarer å stable deg opp på bena, samtidig som du unngår å se i speilet for alt det er verdt og tusler tilbake til senga di (ja, hvis du er så heldig å våkne opp hjemme hos deg selv da), og finner frem paracet og svelger unna med restene av colaen du ikke fikk blanda ut med vodkaen da du fant ut at det var like greit å bare styrte den vodkaen og bli fortest mulig ferdig med den, og du sier til deg selv; “aldri igjen”.

Æ vart litt karravoli, det kjenne æ på kroppen”

Hodet banker, halsen er tørr, og gårsdagens dumme beslutninger velter i magen, mens du prøver å huske hva det var som skjedde i går..

Det e da litt fint igrunn å sett og prøv å tenk..”

Hvor gikk alt galt? Vi skulle jo bare ta ett par pils? Og hvor er lommeboka mi? Ble venninna mi med han ene kisen hjem? Hvorfor har jeg sugemerke på halsen?

“…men det som æ skull husk, forsvant da æ fikk sjenk”

En frase jeg ofte får høre når jeg er ute på byen med venner er: “Ta en shot me mæ da!”.  (Jada, en shot til skader jo ikke. Det er jo ikke akkurat slik at de tre jeg nettopp tok er nok). Alkohol er i mange ulike sosiale tilsetninger blitt et sosialt glidemiddel. Alkohol hjelper på det sosiale, det birdrar til å skape et fellesskap og hjelper oss å ha samtaler som ellers er ukomfortable, samtidig som det brukes som en unnskyldning for å dekke over dårlige valg: “Sorry, æ va dritings i går, shø”. Det sier litt om den norske kulturen og oss nordmenn hvor vi er tilbakeholden og private.  Ikke alle drikke for at det er så innmari godt, men ofte drikker du fordi det er forventet av deg at du gjør det. Kan se på alkohol som en slags “icebreaker”. Vi drikker for å være sosial, for å bryte all form for kleinhet som måtte oppstå ute. Ett par glass innabords gjør at du føler deg litt modigere og gjør ting du ellers ikke ville ha gjort, som å legge an på bartenderen, twerke på dansegulvet, eller å gå bort til den kjekke karen i hjørnet. Alkohol er en form for flytende mot.

kor vart det av den dama, som sku ha mæ t å dans…”

Kanskje hun måtte gå bort til baren å fylle på med mer “mot”?

Uteplasser kan ses på som såkalte tredjeplasser. Det er en plass hvor folk kommer for å “koble av” etter en ellers så hektisk hverdag. Baren opptrer som et “fritt område” hvor man kan slappe av i uformelle omgivelser, og med et glass øl i hånden. På samme måte kan vi si at baren er “backstage region”, hvor du kommer inn å legger i fra deg jobben din, og hvor du går inn i mer komfortabel tilstand. Drikking markerer overgangen fra arbeid til lek. For eksempel etter en lang, og hard uke på skole så drar gjengen ut og tar “ett par” pils ute på byen. Da kobler man av og koser seg i selskap med venner. Det finnes jo ikke noe bedre enn det?

Alkohol handler om det sosiale fellesskapet!  Men det er jo okei å ikke drikke også, er det ikke? Det å bli full er nesten blitt som en selvfølgelse av å ha en god kveld ute på byen. Og det kan fort bli litt kleint for de som velger å ta seg en edru kveld ute på byen. Jeg føler meg rett og slett litt naken der jeg sitter uten en halvliter med Dahls foran meg.  Det å ikke drikke er en helt normal ting for de fleste, bortsett fra for de i gruppen som drikker. Der kan det bli sett på som avvikende oppførsel. For det er jo tross alt forventinger om at man skal være full når man drar ut på byen.

Ordforklaring for ikke-trøndere:

  • kuppelhau=tømmermenn
  • Karravollin = overlegen og kry
  • Sjenk = god drikke

Lyrics: fikk det inn med morsmelka, si. #evigtrønder

Litteratur

Boldomatics. [Bilde] (2015). Hentet fra https://boldomatic.com/view/post/c50pXg

Scott, S. (2009). Making Sense of Everyday Life. Cambridge: Polity Press

One thought on “Alkohol: Sosialt glidemiddel

  1. Et veldig kreativ og morsomt innlegg det her. liker at du bruker trøndelags kjæledegger, og deres tekst, tolker den med gode sosiologiske teorier, og ikke minst finner gjenkjennelse i den blant den norske drikkekulturen, og som du sier, spesielt blant oss studenter. metaforen gir et meget godt bilde, og er en følelse som er veldig lett å kjenne igjen. setter også stor pris på ordforklaringene på slutten 😉

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s