Challenge accepted!

Del I

cam00368

31.10.2016: Da er Movember måned offisielt i gang. Her er oppdatering #1 – flere vil komme underveis (Foto: Privat, 2016).

Det begynte som et tilfeldig utspill fra Christine da gruppa møttes tidligere i dag for å diskutere framtidige blogginnlegg, planlegge Offline-dagen (som vi enda har til gode å utføre!!) og ellers oppdatere hverandre på hva som skjer i livene våre. Utspillet lød som følger: “Ååå, du må være med på Movember! Jaaa, du må skrive et blogginnlegg om skjegget ditt!” til latter fra Maria og et bredt glis fra Mailen. Vi lo det av i øyeblikket der og da, men lite visste de tre andre at spøk ville fort bli alvor. Da jeg senere på kvelden sto foran speilet, var tanken som slo meg: “Hvorfor ikke? Det kunne vært morsomt å se reaksjonen til de andre.”

Men iblandet litt alvor: Den norske siden til Movember Foundation påpeker at kjønn er en av de sterkeste og mest konsekvente pekepinnene på helse og forventet levealder: Gjennomsnittlig dør menn seks år tidligere enn kvinner på verdensbasis, tre fjerdedeler av alle selvmord begås av menn, og prostatakreft (som er den nest vanligste kreftformen blant menn) er forventet å nå opp i totalt 1,7 millioner tilfeller verden over innen 2030. Movember Foundation legger ned en iherdig innsats hver november måned for å opplyse om menns helsesituasjon, og gjør så gjennom å anbefale at en lar barten gro i 30 dager kombinert med at man samler inn penger til menns helse. Nettsiden inneholder også en rekke andre forslag til hvordan man kan engasjere seg for saken, noe jeg anbefaler alle mine mannlige og kvinnelige venner å ta en nærmere kikk på netsiden https://no.movember.com/.

Når det gjelder skjeggvekst ellers, så er det ved få anledninger at jeg tar hele sulamitten – av den enkle årsak at man skjærer seg lettere på barberbladet når det har gått en stund siden man tok stubber som knapt hadde vart i 2 uker. Men plusset med en helt “clean shave” er after shave – en duft man savner når det har gått så lenge. Det gir en odør med illusjonen av å være uimotståelig tøff – også når det svir de første 30 sekundene etter at man har tatt det på. I forbindelse med dagen har jeg også satt sammen et lite dikt, noe parafrasert fra V for Vendetta, for dem som kjenner sine kultklassikere:

Remember, remember, the month of Movember,

When men and their beards come apart.

I can not remember a month of Movember

Where me and my beard did not part.

Jeg kommer til å oppdatere dette innlegget ukentlig, med mine tanker og (sosiologisk relevante) refleksjoner rundt det engasjementet som Movember vekker en hel verden over, så hold deg oppdatert videre!

Del II

cam00375

10.11.2016: Stubbene er nok en gang på vei ut. Her er oppdatering #2 – halvveis i denne bloggserien (Foto: Privat, 2016).

Det er den tiden i skjeggveksten – Forbi helt glatt hud, men enda ikke ved fullsatt dekning: Det er piggveksten sin tid, hvor haka blir i praksis et kortklipt pinnsvin. Jeg står mellom tanken på å bruke aftershave igjen, og den deilige følelsen om at jeg ikke trenger å barbere meg hver uke for å opprettholde den “rette” mengden skjeggvekst.

Avhengig av hvem du tenker at du er, og hva du ønsker å oppnå med det, vil lengden (eller mangelen) på skjegg kunne si noe om identiteten din. Glattbarberte, velstelte haker kan vitne om en ellers velholdt og stram figur, gjerne akkompagnert med dress og slips. Et lett trimmet skjegg i ulike fasonger kan gå med en rekke antrekk, alt ifra en hipster-suit med bukseseler og mokkasiner, og til joggebukse med t-skjorte, alt avhengig av hva man ønsker å signalisere (eller ikke). Det blir, i likhet med klærne dine, et kroppstegn som man bruker til å gjøre identitetsarbeid hvor andre ser, oppfatter og resonnerer rundt hvordan du og ditt skjegg ser ut, og basert på sine egne sosiokulturelle ressurser (det de vet om skjegg som ser ut som ditt) vurderer hvilken person du er (eller i det minste gir uttrykk for å være).

Jeg må personlig innrømme at jeg har vært altfor dårlig med å bruke skjeggvekst som en identitetsmarkør på denne måten, og går heller etter hvorvidt jeg er inne i en periode der en “clean shave” er greit å ha, og all den aftershaven jeg kan orke, eller en periode der hvor jeg ikke forsøker å imponere noen, og lar buskevekstene gro i alle retninger uten en bekymring i verden. Dog, det sistnevte krever såpass lite av tiden min, at det stort sett vinner.

Del III

cam00378

20.11.2016: Nå snakker vi. Oppdatering #3, og den aller siste i denne bloggserien (Foto: Privat, 2016).

Med et heldekkende skjegg i sine tidligere stadier ligger alle muligheter foran en: Beholde hele, kun det som umiddelbart omgir munnen, ta bort barten og la resten bli, eller kun la kinnskjegget vokse. For den som bare har fantasien (eller selvdisiplinen) i god behold er mulighetene  uante.

Så hvordan gjør vi sosiologisk mening ut av Movember som helhet? At man verden over koordinerer flere menn til å ta del i å barbere seg, for så å la skjegget vokse i en hel måned og delta i aktiviteter for å samle inn penger til ét formål utgjør mer enn et individuelt engasjement – Med en kontinutet som gjør at Movember kan oppstå igjen år etter år, med nye dog like engasjerte deltakere og publikum, er Movember langt på vei blitt en sosial institusjon etter Berger og Luckmanns forståelse av den sosialt konstruerte virkeligheten. Gjennom å delta, spre ordet til andre som ikke vet noe om det, og i tur få dem til å gjøre det samme så både produserer og reproduserer institusjonen Movember seg selv, og viderefører den sosiale praksisen og de idéene som allerede er blitt en del av det.

Litteratur

Berger, L. & Luckmann, T. (1966). The Social Construction of Reality. London: Penguin Books

Bye, T. A. (2016). Året du aldri glemmer. En interaksjonistisk analyse av fellesskaps- og identitetsbygging i den norske folkehøgskolen. (Masteroppgave på NTNU). Bye, T.A., Trondheim

Movember Foundation (2016, 31.10). Movember Foundation. Hentet fra https://no.movember.com/

One thought on “Challenge accepted!

  1. Skikkelig bra konsept! Er hvertfall glad en av guttene på kurset ville ta Movember-utfordringen, siden det ikke er så mange av dere. Tøft gjort! Kult hvis du inkluderer i oppdateringene av dette innlegget om dette er noe du er vant med, eller ikke? Har du hatt skjegg sammenhengende lenge, eller barberer du deg ofte?
    Gleder meg til å følge med utviklingen videre i Movember!
    Hilsen Line i Typisk norsk!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s