So, let’s talk about that last piece of cake

For en ukes tid siden var jeg i bursdagsselskapet til en venninne. Som selskap flest ble det servert mat og drikke. Det som fanget min oppmerksomhet var når bursdagsbarnet kom og satte en stor, deilig kake på bildet. “No må dokk eta kak!” sa hun, men det var ingen som bøyde seg over bordet etter kakespaden. Hadde det ikke vært for at det hadde vært en del folk jeg ikke kjente der, så hadde jeg lett kastet meg over den kaka. Men jeg holdt igjen fordi jeg ikke ville at de skulle tro jeg var grisk. De fleste bare latet som om de ikke så kaken, og prøvde å oppta seg selv med noe annet. Hvorfor var det ingen som ville “sprette” kaken? Selv syntes jeg det var litt kleint – Både å ta det første og siste stykket.

cake-post

Det berømte siste kakestykket… (Foto: Thepenningtonpoint, 2016).

Folk har ulik terskel: Noen kaster seg ut i det med en gang, mens andre er mer reserverte og venter gjerne litt. Ta for eksempel en kveld ute på byen på et diskotek. Du er ute med venner, promillen er der den skal være, og dere er klare for å “shake what your mama gave you”. Dere går ned mot dansegulvet, for så å oppdage at det er helt tomt. Rundt deg kan du se folk sitte med en drink i hånden og vente på det samme som deg: at noen skal gå ut på dansegulvet. Her kommer Mark Granovetters terskelteori inn. Hvor vi på dansegulvet, eller rundt kakebordet, veier fordeler og ulemper mot å ta den første biten av kaka, eller å vær den første som går ut på dansegulvet. Vi har alle ulike terskler, som kan variere av hvilken setting vi befinner oss. Når man er med kjente, familie og venner kan man ha en lav terskel, mens når man er ute i det offentlige med folk man ikke kjenner kan terskelen være noe høyere. Noen kan gjerne være den første som går ut på dansegulvet, mens andre venter til det er litt flere utpå. Terskelen starter på 0, hvor de som ikke har noe imot å ta det første stykket befinner seg, og de med terskel 5, venter gjerne med å forskyne seg til etter andre har tatt. Ta for eksempel et lyskryss. Har du terskel 0, har du ikke noe i mot å gå over veien når det er rød mann. Har du terskel 2, så følger du etter hvis to andre går før deg. Mens de med terskel 5, venter til de fleste går før en selv krysser. Dette er teorien om terskelteori. Og det var det jeg observerte i selskapet til venninnen min.

Det er ikke greit å vite om det er innafor å ta det siste kakestykket. Det kan for mange oppleves som en ubehagelig situasjon (Video: Det siste kakestykket, 2016).

Mannen i filmen ovenfor, har en indre samtale med seg selv hvor han vurderer hvorvidt det er innafor å ta det siste stykket.Han er tydelig redd for sanksjoner fra de andre om han skulle prøve å ta stykket. En terskel oppstår på det første stykket, så vel som det siste stykket. For eksempel når vi fikk en plate melkesjokolade i en forelesningstime. Den lå lenge på bordet foran oss før noen bare “nei, skal vi åpne og smake på den, eller?”. Så gikk hendene frem og tilbake og mengden sjokolade minsket, helt til vi kom til de siste tre bitene. De var visst ikke like attraktive for en gruppe på fire studenter. Hvorfor vegrer man seg for å ta de siste bitene? Er man frekk hvis man tar den siste biten med sjokolade? En vanlig norm blant de fleste er å spørre om noen andre vil ha den før man eventuelt tar den selv, i fare for å virke frekk. Eller kanskje ikke alle tenker like mye over det? Er vi nordmenn for høfflige og derfor tar vi ikke den siste biten? Terskelteori er aktuel i den forstand at den kan taes i bruk over alt, i forskjellige settinger. Og det er et veldig interessant tema det med den første og siste biten. Om det er kake, eller sjokolade spiller ingen rolle. Gode svar taes i mot med takk.

Litteratur

Det siste kakestykket. (2016). [Videoklipp]. Hentet fra: https://vimeo.com/162667027

Granovetter, M. (1978). Threshold Models of Collective Behavior. The American Journal of Sociology, 83(6), 1420-1443

Henriksen, I. M. (2015). Kafépupp. Sosiologisk tidsskrift, 23(3), 149-170

What to do with that last piece of cake. [Foto] (2016). Hentet fra http://thepenningtonpoint.com/2012/12/what-to-do-with-the-last-piece-of-cake/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s